Rólunk

A GEToolbox 10 évvel ezelőtt, 2012-ben lett alapítva azzal a céllal, hogy kaizen, lean és folyamatos fejlesztésben aktív szakembereket ellássuk minden olyan a lean managementtel kapcsolatos eszközzel, amire a munkájuk során szükségük lehet. A cég teljes neve: GEMBA ENGINEERING TOOLBOX is azokat az értékadó folyamatok fejlesztésében aktívan résztvevő „GEMBA Mérnököket” szólítja meg, akik számára a kincsesládánkat szántuk. Gyakorló lean szakemberként, mi is tisztában vagyunk vele, hogy mennyire nehéz gyorsan és megbízható minőségben beszerezni a lean projektekhez szükséges felszereléseket, ezért életre keltettük a GEToolbox-ot, hogy megkönnyítsük a projektmanagerek életét.

Úgy látjuk, hogy az utóbbi években virágzó automatizálási trendek sajnálatos mellékhatásaként, a professzionális munkát végző, a saját munkájukra igényes és a folyamataikat mesterfokon űző emberberekbe vetett bizalom megrendülni látszik. Ezért MI, egy emberek nélkül működő 100%-ban automatizált gyár helyett, egy olyan munkahelyet vizionáltunk - és aminek a megépítésében a folyamatos fejlesztésben érdekelt szakemberekkel közösen szeretnénk részt venni - ahol a gép és az ember jól megfér egymás mellett, közösen hozzák létre a „Tökéletes termék”-et, ahol a dolgozókat újra szakembereknek, mesterembereknek nevezhetjük, akik urai a folyamatoknak és a technológiának, nem pedig a gépkezelőként a gépek szolgái! Mottónk is ebből az ideából született:

„A Gemba Engineering Toolbox a megoldás, hogy az „Ember” újra képes legyen uralni a gyártási folyamatokat, ahelyett, hogy szimplán a gépeket szolgálná ki.”

Mivel is kezdődhetne a termékpaletta, ha nem a sokak által oly jól ismert 5S (vagy 6S néven ismert) módszerhez szükséges padlójelölésekkel, öntapadó szalagokkal, címkékkel és tárhely jelölésekkel. A felhasználás módjától függően lehet választani a flexibilis vagy masszív anyagokból, az olcsó, de esztétikus vagy a csúcskategóriás megoldások közül. Természetesen felmerült az igény, hogy a munkavédelem által megkövetelt szabályoknak is eleget tegyünk ezért nem maradhat ki a listából a sárga-fekete szalag vagy az a speciális területek megjelöléséhez használt ESD szalag sem, de egyéb színkombináció, vagy egyedi szöveggel elláttot padlójelölő szalagok készítése is megoldott. A lean transzformáció első lépéséhez szükséges, minden eszközt hiánytalanul elérhetővé tettünk.

Az 5S módszer szerinti munkavégzés az irodában is szükségszerű, a „Lean Office” a vezetők példamutatása mellett a hatékonyságra is pozitív hatással van. Az asztalon polcon, fiókokban elhelyezett eszközök sarokjelölésekkel történő ellátása után, a tárhelyek azonosítása az erre a célra készült címkenyomtatókkal és elegánsan kivitelezhető.

A munkahelyek hatékonyságának további kulcsa az autonóm csoportokon belüli és a management szinteken átívelő, jó minőségű információáramlás, aminek az esszenciája a transzparencia. A termelésben elhelyezett információs táblák gyűjtik össze és kommunikálják mindazon adatokat, amelyek elengedhetetlenek a problémák megoldásához és a cég irányításához. A táblák és a táblán elhelyezett dokumentumtartó beszerzése szintén nehézkes lehet, ezért úgy éreztük itt is szükség van a lean managementtel foglalkozó szakemberek megsegítésére. Az egyedi logóval és felirattal készült dokumentumtarók széles tárháza várja az érdeklődő projektvezetőket. A klasszikus kivitel mellett a TPM során használatos kivágott előlappal rendelkező, vagy a grafikonok és akciótervek frissítéséhez kiváló törölhető felszínű dokumentumtartók, minden igényt kielégítenek. A speciális design pedig a dokumentumok gyors, napi cseréjében segít.

Magasabb komplexitású kaizen projektek során a padlójelöléseknél, és padlójelölő szalagoknál bonyolultabb dolgokra is szükség lehet, mint például: kanban, heijunka, TPM és FIFO táblákra, kártyákra, de egy értékáram tervezés workshop-ot is meg lehet támogatni az előre nyomtatott szimbólumok beszerzésével, ezért éjt nappallá téve, folyamatosan fejlesztünk új termékeket és a rendszeresen megújuló katalógusunk, minden évben tovább bővül.

Az elmúlt 8 évben a GEToolbox egyre népszerűbb lett az igényes megoldásokat kedvelő cégvezetők, CIP szakemberek, és munkavédelemben érdekeltek körében. Ezért 2018-ban úgy döntöttünk, hogy Ázsiában is elérhetővé tesszük a Magyarországon gyártott és eddig csak Európában elérhető termékeinket. Mint kiderül Kínában is sok lean managementtel foglalkozó szakember van és a kaizen projektek során felmerülő igények is hasonlóak, ezért 2 év értékesítés után 2020-ban megnyílt az első ázsiai gyártóbázisunk, ahol ugyanazokat az 5S módszer által megkövetelt padlójelölő szalagokat, padlójelöléseket gyártjuk mint Európában, de a már említett munkavédelemben megszokott sárga-fekete öntapadó szalagokat, figyelmeztető jelzéseket és ESD védelemhez szükséges termékeket is elérhetővé tettük.

Úgy hisszük GEToolbox sikere abban rejlik, hogy termékeinket lean szakemberek készítik lean szakemberek számára, de nem csak támogatjuk a lean bevezetést, hanem meg is éljük a módszerben rejlő szépségeket. A GEToolbox cégcsoportot is a lean management alapelvei szerint építettük fel, ezért legfontosabb célkitűzéseink:

  • A gyártott tételnagyság konzekvens csökkentése – akár 1 darabos rendelések elfogadása és kielégítése. (Nincs minimum rendelési darabszám követelmény)
  • Az átfutási idő minimalizálása – a rendeléstől számított 24 órán belüli kiszállítás
  • Az átépítési idő és a készletek folyamatos csökkentése –egyedi, személyre szabott termékek készítése darabszám korlátozás nélkül. (egyedi nyomtatású öntapadó szalagok és dokumentumtartók)

Ha a termékek önmagukban nem lennének elegendőek, a használathoz szükséges kompetenciát készen nyújtjuk partnereinknek, ennek okán katalógusunkat elláttuk sok hasznos tanáccsal az 5S módszer bevezetéséhez, úgy mint a színkód standard kialakítása, a feljelölési rendszer kialakítása, vagy akár a termékeink helyes felhasználása. Szükség esetén szakembereink a helyszínen nyújtanak segítséget, akár a termék használatáról vagy a megfelelő megoldás kiválasztásáról legyen szó.

Jelenleg számos kollégánk dolgozik különböző projekteken, hogy az alábbi lean eszközökhöz is kész megoldásokat tudjunk ajánlani, ha vevőink ezek bevezetésén szeretnének fáradozni.

• Kanban táblák, kártyák és kártyagyűjtők minden típusa: klasszikus, szignál, bin vagy Lot-Size kanbanhoz

• FIFO vezérlő felügyeleti táblák és kártyák

• Vizuális darabszám management, War Room, PDCA és egyéb kommunikációs táblák

• Folyamat audit, Layered Process Audit (LPA) és folyamatellenőrzési táblák

• Komplett autonóm karbantartási rendszer

• Heijunka, Milkrun és egyéb anyagáramlást segítő eszközök

• Projektvezetéshez szükséges kellékek

Reméljük minden jelenlegi és – a már fent említett - jövőbeli termékünkkel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a lean management, munkavédelem, a gyár- és cégvezetés tudományának mélységeit keresők gyorsan és egyszerűen tudjanak folyamatokat kiépíteni, azokat hatékonyan irányítani. Ezáltal sikeresek tudjanak maradni, mind professzionális, szakmai és magánéleti színtéren is. Szintén reméljük, hogy így lépésről lépésre közelebb kerülünk majd az ember központú, innovatív termékalkotás felé, visszaadjuk a mestermunka és tudás megbecsülését.

„Készítse el a saját Gemba Standardját a GEToolbox-al!”